søndag 12. mai 2013

Kystriksveien, Rv17: Forøy - Levang (2011)

Frokost på Furøy camping

Etter en god natts søvn på Furøy camping begynte dagen lovende med frokost på plattingen foran hytta.  I dag skulle vi kjøre det som kanskje er den vakreste delen av Kystriksveien   Helgelandskysten skulle virkelig vise seg fra en flott siden denne dagen.

Selv skulle vi starte mykt med bare drøye 5 minutters kjøring før første ferjetur, den første av 3 ferjer.



Dagens etappe er på litt over 150 km og som sagt 3 ferjestrekinger:

Forøy - Ågskaret:  10 minutter, 18 ganger daglig
Jektvik - Kilboghamn:  70 minutter, 10 ganger daglig
Nesna - Levang: 25 minutter, 17 ganger daglig

Ferjestrekningene er skikkelig bonus på turen!  Her kan man slappe av, drikke en kopp kaffe og nyte flott utsikt på en gang.  Skikkelig kinderegg!



Naturen er flott både til lands og til vanns, så det er bare å lene seg tilbake å nyte et fantastisk stykke Norge for naturelskere!  Det var overraskende lite trafikk da vi kjørte, men veien kan være temmelig travel til tider.  Men det gjør ingenting for det er ingen grunn til å kjøre denne veien om man har dårlig tid.



Den første ferjestrekningen er stort sett bare en liten transportetappe, mens neste strekning - den 70 minutter lange turen mellom Jektvik og Kilboghamn er et eventyr av fjell og sjø og man skjønner virkelig hvordan sagn om fjell oppstår.

Rødøyløva

Rødøyløva ligger så flott der og speider sørover mens han holder oversikten.  Det er ingen tvil om at dette er en løve som har blitt til fjell en gang for lenge, lenge siden...

Ikke lenge etter dukker Hestmannen opp.  Han er den ville sønnen til Vågakallen.  Han som prøvde å få tak i den vakre Lekamøya og var så opptatt av det at han for sent oppdaget at sola stod opp og gjorde ham til et fjell som ligger der for evig og alltid.

Hestmannen

Dette er også dagen hvor vi forlater "Midnattsolens land".  På vei opp krysset vi Polarsirken midt på fjellet, denne gangen blir det en litt mindre markert kryssing på Jektvik - Kilboghamnferja.


Vi krysser Polarsirken til vanns
Ettersom vi ikke kunne få nok av naturen, bortsett fra baksetepassasjeren som kanskje tidvis var litt mindre entusiastisk, bestemte vi oss for å ta en avstikker til Tonnes og den særpregete bryggerestauranten, Oscarbrygge.  Her kunne vi leid både badestamp og badstue, men vi klarte oss med å nyte god mat i veldig trivelige omgivelser.  Denne restauranten hadde jeg sett anbefalt flere steder, og det var helt ok, men jeg er ikke helt sikker på om det var verdt turen.


Restauranten hadde god atmosfære og  flott utsikt mot Hestmannen.  Maten smakte godt, men ikke noe ekstraordinært.  Likevel, som en av Hestmannens store fans, var det fint å ha ham på nært hold en stund.

Piloten med Hestmannen i bakgrunn

Der i mot var vi ikke like imponerte over Polarsirkel-globen som var plassert på brygga utenfor.  Den var skikkelig malplassert der den stod midt oppi gods og rot på brygga.  For å si det på godt norsk, det var skikkelig bad taste.



Tilbake på Rv 17 gikk turen videre sørover mot Nesna, men her måtte vi stoppe flere ganger underveis for å nyte utsikten mot de spesielle øyene ute i havet.  Den karakteristiske Lovund ser ut som et hatt der den ligger et godt stykke ut i havet, og den kan sees fra flere utsiktspunkt.

Lovund

Det var ikke mangel på fjellformasjoner langs land heller.  Dette er ikke De 7 søstre, men man skal ikke se bort i fra at de er søsken likevel...  



Etter en stund fant vi et nytt utsiktspunkt til Lovund og Træna.  Og her hadde de jammen meg pyntet med noen kuer også.. Mer idyllisk kan det vel ikke bli....  Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger:  Dette er Norges vakreste riksvei!  Man kan bli religiøs av mindre...

 


Vi hadde tenkt til å avslutte dagen på Nesna, Nesna-lobbens hjemsted.  Vi har bodd et par ganger på det som en gang i tiden het Nesna Camping og har noen kjempegode minner derfra.  Det er en nydelig plass.  Men denne gangen bestemte vi oss for å ta ferja over til Levang.


Der avsluttet vi dagen i et feriehus på Sjøbakken Fiskecamp.  Det var litt over den standarden vi hadde planlagt, men alternativet var telt og det fristet ikke for det var trusler om et skikkelig regnvær.  Vel, vi fikk vasket et par maskiner med tøy og nøt utsikten fra kjøkkenvinduet.  Ikke minst kunne vi følge med ferja som kom og gikk.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar